Сумирање утисака о учинку Новог Сада


Четврто место и 28 бодова су плод мукотрпног рада, дисциплине и заједништва али ћемо морати да порадимо лепршавости – каже Јосиф Илић

Сумирање утисака о учинку Новог Сада у јесењој полусезони Прве фудбалске лиге Србије не може бити ваљано без подсећања о догађањима у клубу с почетка године.Тада је овај колектив са новосадске Детелинаре преживљавао можда најтеже тренутке у богатој и дугој историји, био је на ивици понора, пред гашењем. У пет до дванаест појавила су се браћа Милан и Ранко Ђуровић, који су препознали значај и историју РФК Нови Сад, експресно реаговали и за непуних десет месеци поставили клуб на здраве ноге.


Преко лета формирани су нова екипа и стручни штаб и уз велики труд, вољу, професионалност и одговорност канаринци су полусезону завршили на високом четвртом месту. Присталице жутих са Детелинаре се надају да би њихови љубимци у наставаку првенства могли чак да нападну пласман у елитну лигу, међутим, клупски челници су намерни да клуб организационо, играчки и у свим осталим сегментима подигну на виши ниво и да тек тада, за годину - две крену ка суперлигашком друштву.

Шеф стручног штаба Јосиф Илић презаодовљан је јесењим учинком, но искусни стратег чврсто стоји на земљи.

- Резултате који смо у првом делу првенства остварили изнад су очекивања. Четврто место и 28 бодова су плод мукотрпног рада, дисциплине и заједништва. Овај резултат изашао је из игре која није пленила разноликошћу, била је прилично сиромашна. Фалила је лепршавости и на томе ћемо морати да порадимо током зимске паузе. Нисмо успели да направимо компактнији тим од постојећег из кога би се издвојио вођа, предводник ове генерације. Неопходна су нам три, четири проверена фудбалера, са педигреом, како бисмо надоградили и оплеменили игру у сегменту саме садржајности. У полусезони шансу су добили 29 играча прилично уједначеног квалитета, а само је Зечевић био ван строја због тешке повреде. Неки играчи, стицајем околности, били су жртве тактичких замисли у појединим утакмицама, али и јаке конкуренције на местима на којима играју - рекао је Илић.

Чиме сте задовољни и које су вам замерке?

- Највећи терет поднела је одбрана, прецизније Скопљак, Магоч, Мрђанин, Јаковљевић и голман Ристић. Што се тиче дефанзиве, ту смо најлакше склопили коцкице и ту је било најмање рокада. Задовољан сам и учинком нападача, ту пре свега мислим на тандем Рокса - Туфегџић. Рокса је велики потенцијал и од њега очекујемо да на пролеће потврди раскошан таленат и надогради своју игру. Туфегџић је за овај ранг такмичења, у коме се обрео по први пут, показао изузетан потенцијал и његовим довођењем клуб је повукао прави потез. Сви верујемо да ће њих двојица у другом делу бити још квалитетнији. Највише замерки имам на играче средине терена. Ту смо се показали као најтањи, мењали смо доста фудбалера, тражили добитну комбинацију, некад успевали у томе, некад не. Најважније је да смо створили повољне услове и базу за напредак свих играча.

На старту првенства рекли сте да ће селекција трајати током целе сезоне, следи зимски прелазни рок, што подразумева и неке промене.

- Детелинару ће напустити седам, осам фудбалера, а неколицина њих преселиће се, у договору са управом и стручним штабом, у мање клубове где ћемо адекватно пратити њихов напредак. Што се тиче појањача, намера нам је да доведемо дефанзивца, нападача и двојицу играча у везном реду. Морам рећи да сам презадовољан атмосфером у екипи, изванредна је и тај сегмент ме заиста одушевљава.

Током јесени било је резултатских подвига и киксева.

- Прилику да освојимо још који бод пропустили смо у Новом Саду против лучанске Младости, док смо од Баната заслужено поражени, превише смо респектовали ривала, што нам се осветило. На гостовању у Сомбору смо оштећени, а у градском дербију с Пролетером нисмо заслужили да изгубимо. Што се тиче најбољих издања, то су свакако тријумф над Колубаром у Лазаревцу и победе на Детелинари против Инђије и нишког Радничког. И утакмица у Младеновцу била је вредно искуство, где смо уз велике осцилације успели да славимо атипичним резултатом за нашу лигу- 4:3. Тактички зреле партије приказали смо против краљевачке Слоге и Бежаније, упркос томе што смо ремизирали пошто се заиста радило о квалитетним ривалима - истакао је Јосиф Илић.

И. Грубор


Рокса и Туфегџић најефикаснији

На 17 утакмица канаринци су постигли 22 гола, а стрелци су били: Рокса и Туфегџић по четири, Филиповић три, Јовановић и Моловац по два, Илић, У.Лековић, Магоч, Мишан, Скопљак, Тинтор и В. Лековић по један гол.


Скопљак максимално

Најстандарднији у редовима канаринаца био је Небојша Скопљак са свих 17 одиграних утакмица, а следе: Давор Магоч и Слободан Јаковљевић (16), Зоран Миловац, Дарко Ристић (15), Бладимир Тинтор (12)...


Димитров отишао

Стручни штаб Новог Сада је окрњен за тренера голмана Александра Димитрова који је нашао ангажман у Јужној Африци, а примамљиву понуду из Шведске добио је и Миленко Вукчевић, један од најближих Илићевић сарадника.

извор:дневник

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.