РФК "Нови Сад" планира изградњу новог стадиона

Фудбалски клуб "Нови Сад", који је лани обележио 90. годишњицу, могао би у наредних неколико година да добије дугоочекивану "нову траву". Пројектом који је од недавно актуелан, осим стадиона, предвиђена је и изградња неколико терена, спортских балона, хотела, ресторана, базена, великог паркинга итд, а читав комплекс вредео би између 25 и 30 мил ЕУР. Преамбициозно?

Како "еКапија" сазнаје у седишту "Канаринаца", како их зову, иако делује помало нереално, новац није проблем. Кажу, инвеститора већ имају, иако не желе да откривају његово име. Но, да ситуација није чист зицер, свима је јасно јер изградња још није почела. Ко се овде игра голмана?

Није тешко погодити да је "Детелинари" већ одавно потребно много више од повременог умивања и сезонске шминке. Идеја о новом терену постоји одавно, али је конкретизована тек пре нешто више од годину дана. Тада су, како за "еКапију" кажу у клубу, од Града затражили решавање питања земљишта.

- Ниједан инвеститор неће уложити новац, поготово не оволики, ако не зна на чему је. Потребно је да се са градским властима у Новом Саду усагласи проблем земљишта – било кроз уговор о закупу, било кроз добијање вишегодишњег права коришћења, или неки вид јавно-приватног партнерства – каже за "еКапију" генерални секретар РФК "Нови Сад" Ранко Ђуровић.


- Иницијатива је покренута још прошлог септембра, међутим, до сада се ништа није десило, и немамо одговор. Нико није имао разумевања – додаје он, и истиче да ипак има извесних позитивних наговештаја.

За изградњу новог стадиона постојала је још једна препрека, која је "прескочена".

- Део парцеле на којој се сада налази стадион, а где би требало да буде и нови, као и помоћни терени, балони, базен и све остало, дефинисан је Генералним урбанистичким планом као простор за градњу спортског комплеса. До скоро се та парцела, буквално, водила као ливада. То је био први и основни проблем, који је сада решен.

Од лопте до лоптице

Наш саговорник објашњава да би изградња комплекса била подељена у неколико фаза. У првој би био изграђен фудбалски терен са вештачком травом, за шта је потребно 270-300.000 ЕУР. Предвиђено је да има једно гледалиште, са око 200 места.


Друга фаза подразумева изградњу два балона, са мултифункционалном подлогом, за рукомет, кошарку, одбојку и друге спортове. Уз то и свлачионице, теретана, вишенаменски отворени терен (за кошарку или тенис), као и ресторан. У оквиру тог дела, такозваног "Центра за мале спортове", предвиђен је и паркинг за око 60 аутомобила.

Трећа фаза била би изградња самог стадиона, са помоћним тереном.

- Пројектом је предвиђено да капацитет новог стадиона буде око 10.000 места, са покривеним трибинама. Наравно, био би осветљен, било рефлекторима на стубовима било на ивици крова, и испуњавао би све УЕФА стандарде, могли бисмо чак и мечеве репрезнтације да организујемо – каже Ранко Ђуровић.

Ако све буде текло по плану, нови дом "Канаринаца" требало би да има све садржаје које имају савремени стадиони – клупски хотел, амбуланту, клупске гараже и бизнис кулу, а у будућности вероватно и базен.

- Прва и друга фаза пројекта могле би бити завршене за максимално шест месеци. Око 2 месеца је потребно за вештачки терен, а за балоне и пропратне садржаје 3 до 4. Све то би ишло јако брзо ако бисмо добили дозволу, јер је новац спреман – објашњава наш саговорник.


Рокове за главни стадион мало је теже прецизирати, је је у питању обимнији посао.

- За главни део пројекта, обезбеђено је око 75% потребних средстава. На то колико брзо би могао да буде изграђен може да утиче доста фактора, али ако будемо имали сва потребна средства сигурно ће ићи брже. Претпостављам да би требало 2-3 године да комплетно буде завршен, са свим додатним садржајима.

Идејно решење спортског комплекса израдио је "Архибласт".

Препиши рецепт...

Није тајна да је улога приватних инвеститора у изградњи спортских објеката све већа и значајнија. Прави пример за то је нови стадион "Металца", који је завршен брзо и ефикасно, са минималним кашњењем, за разлику од многобројних који су остали "на пола" или на папиру. Осим тога, није довољно само изградити, јер је и за адекватно одржавање потребан новац, и то приличан. Ту најчешће запне, јер, погађате, ни клубови а ни локалне власти баш са новцем кубуре. Све данашње руине некада су биле понос својих градова, али се од старе славе не живи.


- ФК "Нови Сад" од града годишње добије 890.000 динара, а то није довољно ни за недељу дана пословања клуба. Рецимо "Тимок", који је сада у нашој лиги, месечно од Зајечара добије 25.000 ЕУР. Али, ми ни не очекујемо новац нити помоћ, само хоћемо да решимо питање земљишта и да почнемо да градимо.

Детелинара је, како и сваки стадион стар 50 година, у прилично лошем стању, иако је, како каже Ђуровић, на њој у претходном периоду било мањих радова.

- Да бисмо уопште могли да се такмичимо, морали смо да обновимо инсталације, реновиране су свлачионице и слично. У суштини, то је бачен новац, јер ће се све ово рушити ако буде грађен нови стадион, али је то било неопходно јер је стадион био у јако лошем стању, и није испуњавао критеријуме професионалне лиге. Ипак, сматррам да нема никакве сврхе улагати неки већи новац у "Детелинару", већ да "Нови Сад" треба да добије нов стадион.

РФК "Нови Сад", који наступа у Првој српској лиги, основан је 1921. као Новосадски трговачки клуб. Прволигашки клуб је постао 1961, али се у тадашњој Првој савезној лиги СФРЈ задржао само 3 сезоне. Тада су на "Детелинару" долазили тадашњи славни југословенски клубови, а стадион је био премали да прими све који су желели да присуствују мечевима.

Извор:eKapija