Златни тим са Детелинаре

Генерација омладинског погона фудбалског клуба Нови Сад, која је пре 35 година освојила 15. куп Југославије у фудбалу, 2008. године је дружењем у спортском центру “Болесников” обележила тај јубилеј.

Дечаци са Детелинаре су 24. маја 1978. године на београдској “Маракани” пред 20.000 гледалаца у финалној утакмици победили загребачки Динамо бољим извођењем пенала 5:3, пошто је у регуларном току било 1:1. Голман “канаринаца” Младен Јованић одбранио је шут са беле тачке капитену Загрепчана Горану Доловићу, а његови саиграчи су били прецизни са пенала, па је трофеј, за који се те године такмичило чак 1.600 клубова, доспео у витрине клуба са Детелинаре.

О утакмици за незаборав причали су актери и чланови тадашњег омладинског тима: Јованић, Радаковић, Андрић, Макивић, Бургић, Бранковић, Марић, Давидовић, Белужић, Курћубић, Коцић, Анђелковић, Медић, Поповић, Перковић, као и тренери и чланови руководства клуба: Александар Козлина, Лајош Кокаи, Ференц Арок и Бранислав Болесников. Минутом ћутања одата је пошта за преминуле чланове клуба Предрага Вајагића, играча те генерације, Ацу Улића, клупског лекара, и Хугу Рушевљанина, тадашњег директора клуба.

- Радујем се окупљању и чињеници да су сви некадашњи младићи, моји фудбалери данас породични људи, успешни у својим занимањима - каже тренер Козлина, популарни чика Аца, који је на поклон од “десетке”, Звездана Коцића, добио стару заједничку фотографију.

Успешну фудбалску каријеру имали су Зоран Марић, тадашњи капитен, Милан Радаковић, Петар Курћубић и голман Младен Јованић. Они су тренерском “квартету” поклонили “жуто-плаве” дресове са натписом “1978-2008”.

Занимљиво је да су за загребачки Динамо тада наступали Ивковић, Доловић, Цветковић, Думбовић, Деверић и Млинарић, касније истакнути фудбалери. Пре меча, Новосађани су им уместо клупске заставице, поклонили канаринца у кавезу, да им пева тужбалице после пораза, и тако је и било.